Delegaţia UVT a revenit acasă, luni dimineaţă, cu avionul (Madrid – Bucureşti şi apoi Bucureşti – Timişoara) * Nu mai puţin de 10 jucători, plus conducătorul Bîzoi şi antrenorul Bura, din cei 17 din lot au fost de la CSU Universitatea de Vest Timişoara, club promovat în această vară în Liga a IV-a. Doi dintre jucători, Fl. Olariu şi M. Olariu sunt fraţi gemeni, iar Băban şi Niţă sunt veri. Cel mai înalt eşalon care a dat jucători a fost Liga a III-a. Voin este internaţional de futsal şi a fost şi de minifotbal (la fel ca şi Stupu), iar Contescu este şi antrenor la centrul juvenil al lui ACS Poli. Nu mai puţin de şapte jucători au făcut parte din generaţia de juniori 1997 de la LPS Banatul. Contescu, Băban şi Popescu (jucător şi el la CSU Universitatea de Vest, dar la Madrid a fost prezent în rol de kinetoterapeut) sunt fiii foştilor jucători ai Politehnicii Timişoara (Cristian Contescu, Marcel Băban, respectiv Octavian Popescu) * Sistemul folosit a fost 4-4-2, dar și 4-2-3-1 sau 3-4-3 * Echipa a fost cazată în cartierul Ciudad Universitaria al Madridului * Arbitrul deplasat la turneu, George Manea, a avut prestații apreciate, cu atât mai mult cu cât s-a confruntat în premieră cu folosirea sistemului VAR * În schimb, UVT n-a beneficiat în niciun meci de arbitraj VAR, toate partidele susţinându-le pe singurul teren, terenul 2, fără VAR, din cele trei terenuri pe care s-au jucat meciurile. Absolut toate partidele turneului au fost televizate în direct, online * Giuricici, cu 5 goluri, a ocupat locul 3-4 în clasamentul golgeterilor turneului! * Aici puteţi vedea numerele de pe tricou ale jucătorilor din lot.
În finală, Kuban State University – Ternopil Volodymyr Hnatyuk National Pedagogical University 4-2 * S-au acordat câteva distincţiile speciale. Cel mai bun jucător: Tavakkyul Mamedov (Kuban State University); Golgeter: Thomas Alvarez (Université d’Orléans) – 8 goluri; Cel mai bun portar: Erik Eire Jor (Sogn og Fjordane University College); Trofeul Fair-Play: Karlsruhe Institute of Technology.
Ediţia 2019 a inclus şi un turneu feminin (de minifotbal), cu 11 echipe, câştigătoare fiind portughezele de la University of Coimbra * Au fost, în total (masculin + feminin), peste 600 de participanţi, de la 32 de universităţi din 16 ţări.
Competiţia reprezintă, practic, turneul final, preliminariile fiind campionatele naţionale universitare din sezonul respectiv * Prevederi ale regulamentului turneului: două echipe din aceeaşi ţară nu pot face parte din aceeaşi grupă; un jucător este suspendat la acumularea a două cartonaşe galbene; lotul unei echipe putea conţine maxim 20 de jucători. Capii de serie la tragerea la sorţi au fost Universidad Camilo José Cela, Kuban State University, University of Bochum şi University of Minho, în timp ce UVT a fost pe poziţia a 6-a (graţie coeficidentului bun al României) la tragerea la sorţi. Mingea oficială a turneului a fost cea folosită şi în prima ligă din Spania!
University of Bochum, care a fost cu UVT în grupă, a fost campioana Germaniei în 2018 şi a câştigat titlul european în 2015, la prima participare a României în competiţie * Din staff-ul celor de la Bahceșehir University Istanbul a făcut parte Ismail Kurşun, fost jucător la Fenerbahce la finalul anilor ’70 * La turneu au fost prezenţi celebrii foşti arbitri spanioli Carlos Velasco Carballo (acum preşedintele Comisiei de Arbitri a Federaţiei de Fotbal a Spaniei) şi Alberto Undiano Mallenco * Preşedintele Comitetului de Organizare a fost spaniolul José Luis Lesma.
Prima ediţie a Campionatului European Universitar de fotbal a avut loc în 2003, iar a Jocurilor Europene Universitare, în 2012 * Câştigătoarele ediţiilor la care a participat şi România au fost University of Bochum (2015), University of Minho (2016), Kuban State University (2017) şi University of Split (2018) * Ediţia viitoare se va desfăşura în 2020, la Belgrad, în cadrul Jocurilor Europene Universitare.
Foto: Campioana Kuban State University
Clasament final ediţia 2019:
1. Kuban State University Krasnodar (Rusia)
2. Ternopil Volodymyr Hnatyuk National Pedagogical University (Ucraina)
3. University of Almeria (Spania)
4. Bahceșehir University Istanbul (Turcia)
5. Université d’Orléans (Franţa)
6. University of Bochum (Germania)
7. Karlsruhe Institute of Technology (Germania)
8. University of Split (Croaţia)
9. Universitatea de Vest Timişoara (România)
10. University of Parma (Italia)
11. University of Vechta (Germania)
12. Universidad Camilo José Cela Madrid (Spania)
13. University of Minho (Portugalia)
14. Maria Curie-Sklodowska University Lublin (Polonia)
15. University of Basel (Elveţia)
16. Sogn og Fjordane University College (Norvegia)
17. University of Evora (Portugalia)
18. University of Jyväskylä (Finlanda)
19. University of Amsterdam (Olanda)
20. University of St. Gallen (Elveţia)