România la CE Universitar de fotbal, la Madrid

Campioana națională universitară a României la fotbal din acest an, Universitatea de Vest (UVT) Timișoara, va participa la Campionatul European Universitar de fotbal (European Universities Football Championship) 2019.

Competiția, aflată la ediția a 13-a, se va desfășura la Madrid (capitala Spaniei), între 20-27 iulie, și este organizată de Asociația Europeană a Sportului Universitar (European University Sports Association) (EUSA) și Spanish University Sports Commitee (CEDU).

Finanțarea participării României se face de către Ministerul Educației Naționale, prin Federația Sportului Școlar și Universitar, instituție care deține competența exclusivă pentru reprezentarea României la competițiile oficiale organizate sub egida federațiilor internaționale ale sportului școlar și universitar.

Lista echipelor participante:

Cele 20 de echipe vor fi împărțite în patru grupe. Locurile 1 din grupe se vor califica în semifinale, iar apoi se vor disputa finala pentru locul 3 și finala. Similar, locurile 2, 3, 4 și 5 din grupe vor juca, eliminatoriu, pentru locurile 5-8, 9-12, 13-16 și, respectiv, 17-20.

Printre participante se află și campioana ”en titre”, University of Split (Croația), care, anul trecut, a câștigat turneul de fotbal din cadrul Jocurilor Universitare Europene (European Universities Games). Acestea se desfășoară în anii pari, în timp ce Campionatul European Universitar de fotbal are loc în anii impari.

Sunt 15 țări reprezentate, cele mai multe echipe având Germania, trei.

Meciurile (de fotbal în 11, pe teren mare) vor avea loc pe terenurile din complexul sportiv Angel Nieto, situat în Boadilla del Monte, lângă Madrid. Stadionul principal are 1.200 de locuri. Durata unei partide va fi de 35 de minute.

Partenerii competiției sunt: Real Federación Española de Fútbol (RFEF, federația spaniolă de fotbal), Real Federación de Fútbol de Madrid (RFFM), High Council for Sports, SEK International Sports Academy, Comité Español del Deporte Universitario (CEDU), UCJC Sports Club, Sports Club Nuevo Boadilla, City Council of Boadilla del Monte, Catergest.

Madridul a fost desemnat drept gazdă a ediției la Comitetul Executiv al EUSA, desfășurat la Belgrad (Serbia), între 11-12 noiembrie 2016.

În paralel, se va disputa și turneul feminin de fotbal.

Conducătorul delegației României la Madrid va fi Octavian Stăncioiu, director de organizare a Campionatului Național Universitar de fotbal, purtător de cuvânt al clubului de fotbal Politehnica Timișoara și realizator de emisiuni la TeleUniversitatea.

Delegația și lotul României: Romania la CE Universitar 2019. Din lot fac parte trei foști jucători ai Politehnicii, în Liga a II-a. Este vorba despre Băban, Niță și Giuricici.

Pagina oficială de Facebook a competiției este aici, iar site-ul oficial, aici.

La edițiile precedente, de când a fost reluat disputarea anuală a Campionatului Național Universitar al României, reprezentantele țării noastre au ocupat următoarele locuri: UCB Tg. Jiu – 5 (2015); UBB Cluj-Napoca – 8 (2016); UVT Timişoara – 9 (2017); UBB Cluj-Napoca – 9 (2018).

Din lotul cu care UVT a participat la ediția de acum doi ani (desfășurată tot în Peninsula Iberică, la Porto, în Portugalia), fac și acum parte din lot Contescu, Fl. Olariu, Băban, Niță și Giuricici. Antrenor a fost atunci Remus Datcu.

UVT (foto sus) s-a calificat la ediția 2019 după ce a învins Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba-Iulia, în finala națională disputată la 26 mai, pe stadionul timișorean Știința, scor 1-1 (4-2 l.d.).

Campionatul Național Universitar al României la fotbal, desfășurat anual, a redebutat în 2015, la inițiativa prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Şerban, rectorul UPT, și este organizat de Universitatea Politehnica Timişoara (UPT), Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar (FSSU), Ministerul Educaţiei Naționale (MEN), Federația Română de Fotbal (FRF).

În acest an, Campionate Europene Universitare se vor organiza la 22 de discipline sportive.